top of page

L'ARQUITECTURA DEL TERRITORI. REPENSANT LA VALL DEL TENES

Urbanística VI, 2015 | ETSAB (Barcelona)

Aquest exercici consisteix en realitzar una intervenció que transformi, en el seu conjunt, la Vall del riu Tenes.

 

La intervenció proposada es fonamenta en que l’eix que connecta els nuclis de la vall tingui una condició de carrer. Per això es potencia aquesta via amb diversos equipaments i nous usos. També cal moderar la velocitat del trànsit rodat i es prioritza el pas de bicicletes, vianants i transport públic. Perfer-ho, es canvia la secció d’aquest carrer, que serà variable depenent de l’entorn.

 

Per absorbir el trànsit desviat d’aquest eix, es planteja la construcció d’una nova carretera com a variant, connectada amb els nuclis a través d’eixos transversals.

 

Un altre punt a tenir en compte és el tractament de les urbanitzacions. Algunes d’aquestes ja tenen potencial d’esdevenir nous nuclis, i la intenció és estructurar-los per tal que siguin un recolzament d’aquest eix. El creixement de la resta d’urbanitzacions s’ha de limitar i per fer-ho es qualificarà el sòl com a sòl rústic.

 

Un factor molt important que ha marcat tot el projecte és la continuïtat ecològica de la Vall, molt necessària pel bon funcionament dels ecosistemes. Aquest és un dels condicionants que farà variar la secció de l’eix principal. Per altra banda, també influirà en la construcció de la variant, que en alguns llocs s’eleva donant lloc a ponts i en d’altres se soterrarà deixant pas per sobre.

 

Després de la intervenció general de tota la vall, també es desenvolupa més detalladament un projecte local, que té com a objectiu la relació entre el nucli de Lliçà d’Amunt i la urbanització que es troba al nord, que té vocació d’esdevenir un nou nucli. Aquesta connexió es realitzarà a través d’una zona lúdica i esportiva amb diversos equipaments i, sobretot, espais lliures i zones verdes ja que és primordial conservar la continuïtat ecològica.

En col·laboració amb: Judit Balaguer Madrid

bottom of page